Vi bliver alle, heldigvis, omfattet af persondataforordningen. Vi kan altid diskutere hvor meget vi sådan set allerede er omfattet af den - også inden 25. maj 2018, men få har set så alvorligt på udfordringen som nu.

Nogen lokkes til at se på den for bødestørrelsens væsentlig hævning i forhold til tidligere. Jeg vil dog hellere se på det i forhold til hvilken negativ markedsføring det vil være hvis du lækker personoplysninger til nogen der ikke skulle have dem. Om samtidig lidt personligt - jeg vil da gerne have at dem jeg interagerer med passer på mine oplysninger så det ikke er mig der bliver udsat for noget skidt fordi nogle uønskede personlige oplysninger om mig lækkes.

Når det så er sagt, lad os så komme ned på jorden igen. Jeg tilgår det meget pragmatisk og ud fra det udgangspunkt din virksomhed er i. Hvordan kan vi den vej roligt få indført en fornuftig sikring af dataene - såvel teknisk som at alle skal forstå hvorfor vi gør som vi gør, hvorfor data skal slettes, hvorfor alle ikke har adgang til alt osv. For vi kan sætte nok så mange tekniske foranstaltninger op, det nytter bare ikke noget hvis de virker som en klods om benet - så ved vi godt vi springer over hvor gærdet er lavest!

Det er altid rart der er en god løftestang, der ikke bare opfattes som at "det skal vi fordi loven siger det", men også hvor det giver mening. Fx kan en løftestang være at filerne i dag ligger spredt ud over det hele og ikke er til at finde. Både i private dropboxe, mange mapper på en fælles server og i mails rundt omkring. Det kan hindre dig i at arbejde så effektivt som du vil. Derfra kan vi løfte både opgaven at få samlet data og kommer nærmere på en god løsning hvor vi kan overholde persondataforordningen. Uden det dermed kommer til at blive en stor klods om benet - og hvor vi deler elefanten op i små bider så den er til at sluge.

En anden løftestang kan være at du gerne vil arbejde så digitalt som muligt. Så mest muligt er gemt i it-systemet og ikke i papirformat i mapper og på skrivebord. Det kan give fordele af du har styr på hvor dataene er, at du kan arbejde alle steder fra fordi alle relevante data så altid er tilgængelige, bare du er online. Det kan selvfølgelig udfordre dit nuværende it, men det betyder jo hverken du skal lade dig stoppe af det. Ej heller at det derfor kommer til at koste spidsen af en jetjager at komme videre herfra.

Ethvert forløb er derfor individuelt. Du skal ikke trækkes igennem noget der ikke er relevant og vi skal plukke de letteste og mest brugbare frugter først. Hvilket helt afhænger af hvordan dit landskab ser ud i dag. Skal vi nærmere på det, er du selvfølgelig velkommen til at tage fat i mig så vi kan se om vi kan være et match til at hjælpe hinanden.